• {tekst1}
 • {tekst1}
 • {tekst1}
 • {tekst1}
 • {tekst1}
 

Preporučena ruta 3

Preporučena ruta 3
 1. Punat – Rab
 2. Rab – Novalja
 3. Novalja – Lošinj
 4. Lošinj – Susak - Unije
 5. Unije – Valun
 6. Valun – Rabac
 7. Rabac –Punat
 

Punat – otok Krk

Punat je smješten na jugozapadnom djelu otoka Krka u jednoj od najzaštićenijih uvala Jadrana. Ponuda Punta i otoka Krk je raznolika - prekrasne plaže (osobito između Punta i Stare Baške), obilje vegetacije, gastronomska ponuda, brojne aktivnosti naročito za  one koji žele provesti aktivan odmor poput skijanja na vodi, surfanja, vožnje padobranom, tobogani, vožnje skuterima i druge raznolike aktivnosti na moru i kopnu.

Marina Punat je jedna od najvećih i najstarija je marina u Hrvatskoj. Smještena je u zaštićenoj uvali, zaštićena od vjetrova te je kao takva idealna polazišna točka za sve avanturiste.  Marina raspolaže sa 800 vezova. 400 mjesta na kopnu opremljeno je standardnim priključkom struje i vode. 850 vezova u moru za jahte do 45 m, na 11 gatova obloženih drvenim podnicama.U sklopu Marine Punat nalazi se i brodogradilište Punat kao i sve usluge vezane uz održavanje motora broda.


Rab – otok Rab

Stari grad Rab je glavni grad na otoku istog imena, koji je jedan od najsunčanijih mjesta u Europi. Grad ima otprilike 3000 stanovnika. Nalazi se u Kvarnerskom zaljevu između otoka Krka i Paga. U ljetno doba svakako bi bilo dobro posjetiti čuvenu manifestaciju pod nazivom „Rapska fjera“ koja traje 3 dana i predstavlja prikaz srednjovjekovnog načina života uz bogatu gastronomsku ponudu te viteške igre.

Velebitski kanal dijeli Rab od kopna. Najbliži dio otoka s kopnom je njegov jugoistočni rt na 1.800 metara. Ulaz u luku je označen crvenim svjetionikom na rtu Sv. Ante i zelenim svjetionikom na otočiću Tunera. Zbog pličine u blizini otočića Tunera, treba se držati crvenog svjetionika. ACI marina Rab smještena je unutar rapske luke i ima 140 vezova. Marina je zaštićena lukobranom čiji je vrh obilježen zelenim svjetionikom. Maksimalna brzina u kanalu je 3 čvora za sva plovila. Zapadni krajevi gatova marine su osvijetljeni. Bura udara iz pravaca između sjeverozapada i sjeveroistoka pa vodostaj zna pasti 1 m. Na sjevernom dijelu gradskog pristaništa ima nekoliko priveznih plutača, postoji radionica za popravak motora, dizalica i navoz te benzinska crpka. Tijekom jakog juga nije preporučljivo ostati u gradskoj luci. Uvala Sv.Fumija koja se nalazi ispred rapske luke pruža zaštitu kad puše jugo ali ne i kod bure. 

Novalja (otok Pag) 

Grad Novalja smješten je u blagom zaljevu sjevernozapadnog dijela otoka Paga. Idealan zemljopisni smještaj na važnim kopnenim i pomorskim putevima od sjevernog prema južnom Jadranu omogućuje joj odličnu prometnu povezanost s kopnom.

Novalja je nezaobilazna luka mnogih nautičara koji ovdje mogu, uz ostalo, uzeti gorivo za svoja plovila. Novalja ima otprilike 2500 stanovnika. Na rivi u luci navečer pa sve do sljedećeg jutra  privezan je katamaran. Na bočnim djelovima rive najčešće su privezani ribarski brodovi a u uvali su usidrene brodice. Za goste su slobodne privezne plutače. U luci se također nalazi dizalica. Novalja (Zrće) je poznata po ludim zabavama koje traju 24 sata dnevno i omiljeno je mjesto za održavanje raznih partija. Obavezno posjetiti ukoliko ste željni lude zabave do dugo u noć. Iz Novalje do plaže Zrće vozi vlakić više puta na dan.


Novalja (otok Pag) – Mali Lošinj (otok Lošinj)

Mali Lošinj

Mali Lošinj je grad u Hrvatskoj smješten na južnoj strani otoka Lošinja. Mali Lošinj najveće je naselje na otoku i najveće naselje na svim jadranskim otocima te broji oko 6000 stanovnika. Mali Lošinj je priobalno naselje, smješteno u dnu uvale, točnije luke Mali Lošinj. Okrenut je moru sa sjeverozapadne strane. Za nautički turizam vrlo važna luka jer je smještena na plovnom putu između Istre i Dalmacije. Širenjem, na sjeveroistoku je Mali Lošinj izašao na istočnu stranu otoka, na lučicu Sv. Martin i uvalu Baldarka. Na sjeverozapadnom dijelu se mjesto proširilo na sjeverozapadni "krak" otoka, sve do uvale i kanala Privlaka. Na zapadu se proširio do zapadne obale otoka sve do rta Madona i uvale Čikat. Na istoku se nalazi mjesto Veli Lošinj, do kojega vodi cesta uz koju je neprekinut niz kuća. Gradska luka je ljeti često prepuna. Na pontonima i rivama sjeverno i južno od njih, većinom se nalaze murinzi te priključci za struju i vodu. Na istočnoj rivi u pravilu se nalaze ribarski brodovi i kada ih nema, može se pristati na kraće vrijeme. U luci postoje brojni kafići i restorani. Od listopada do svibnja u gradskoj luci je najčešće na raspolaganju jedan mostić. Marina Mali Lošinj broji oko 150 vezova u moru i 100 na kopnu, ima 50 tonski travellift, 31 tonsku dizalicu, radionicu i prodavaonicu. U blizini je također veliko brodogradilište sa plutajućim dokom


Most – prolaz

Prolaz je širok 10 metara a dubina pri niskom vodostaju  iznosi 1. 2 m. Prolaziti samo kada je mirno more. Pokretni most se otvara svaki dan u 9 i 18 h osim za jače bure kada je more jako valovito pa je kroz prolaz, ukoliko se most i otvori, opasno ili nemoguće proći. Prednost prolaza imaju plovila sa S strane koja izlaze iz luke

Susak 

Susak je hrvatski jadranski otok u otočnoj skupini Cres-Lošinj. Otok je geološki različit od ostalih hrvatskih otoka, oblikovan od slojeva prapora položenog na vapnenačkoj stijeni. Susak je mali otok u sjevernom Jadranu, poznat po plitkim pješčanim uvalama, predivnoj narodnoj nošnji i žućkastoj prašini od koje je otok načinjen. Upravo ta prašina ga čini jedinstvenim - čak i iskusni moreplovci će se složiti da u cijelom Mediteranu nema sličnog otoka. Susak broji oko 200 stanovnika. Zbog svoje loše povezanosti sa kopnom te nepostojanje organiziranog smještaja, Susak je daleko izvan dometa radara turističkih agencija, pa su čak najjači tour-operateri u potpunost nesvjesni njegovog postojanja! Na otoku nema cesta, nema automobila, nema bučnih noćnih klubova - samo kilometri prašnjavih stazica koje preko travnatih kaskada selo spajaju sa udaljenim uvalicama. Tijekom zime na otoku živi samo mali broj suščana jer je većina emigrirala u Ameriku. Dijalekt kojim se služe toliko je različit da ga ne razumiju čak niti stanovnici susjednih otoka. Na južnom molu je nekoliko muringa sa strujom i vodom. Po buri nije moguće ni isploviti ni uploviti. Ispred istočnog mola dubina je povremeno smanjena zbog pješčanih naslaga.


Unije

Unije su otok u Jadranskom moru, na hrvatskom dijelu Jadrana. Površina Unija je 16,77 km² i ima oko 90 stanovnika. Zaljev uz naselje je još od antičkih vremena služio kao sklonište brodovima u slučaju nevremena praćenog jakim jugoistočnim i sjeveroistočnim vjetrovima a i danas se koristi kao stalno sidrište za turističke brodove. Međutim, uvala Unije okrenuta je prema otvorenome moru i time vrlo nepovoljna za sidrenje. Za vrijeme jakih vjetrova koji pušu sa jugozapada, zapada i sjeverozapada bolje je koristiti istočne uvale otoka, posebice najbliža naselju i uređenu Maračol te nešto udaljenije uvale Podkujni i Vognišća. Broj plutača je 50 a naknada iznosi 13,00 kn po metru.

Rubne točke otoka su rtovi Vnetak, Arbit, Vele stine, Lokunji i Maračol. Najviša točka otoka je vrh Kalk (138 m). Jedino naselje, Unije, leže na zapadnoj obali otoka. Stanovništvo se bavi turizmom (čisto more i veliki broj plaža).

Valun

Mjesto odnosno uvala Valun je nastalo kao luka starog naselja Bućev čiji su ostaci nađeni kod crkve svetog Marka. Uz tu crkvu i poznatu Valunsku ploču iz 11. stoljeća, znamenitost je i glagoljski lapidarij koji prikazuje kopije najstarijih glagoljskih natpisa iz Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Mjesto je smješteno na južnom dijelu Valunskog zaljeva između dviju šljunkovitih plaža. Valunski zaljev nešto je južnije od Creskog. Najbliža naselja su Zbičina (1 km jugozapadno) i Pernat (3 km sjeverozapadno). U Valunu žive 62 stanovnika. Postoji nekoliko muringa sa strujom i vodom. Kod pristajanja paziti na dubinu mora. Luka i sidrište su za vrijeme bure i kod jakog sjeverca i sjeverozapadnjaka nesigurna. Na južnoj obali uvale je nekoliko bitva i ispred njih je privezana plutača.

Rabac

Rabac je naselje u Istarskoj županiji sa otprilike 2500 stanovnika.

Nalazi se uz Kvarnerski zaljev blizu grada Labina. Rabac je sredinom 19. stoljeća bilo malo ribarsko selo sa svega nekoliko kućnih brojeva. Zbog lijepe uvale i pitoresknoga kraja ubrzo ga posjećuju prvi izletnici. Rabac je idealno mjesto za odmor, ako cijenite netaknutu prirodu, biserno bijele plaže i kristalno plavo more. Nekad malo ribarsko mjesto, danas je Rabac atraktivno turističko odredište koje u mreži živopisnih uličica krije obilje kulturnih događanja. Zeleno okruženje Rapca i pitoreskno zaleđe poziva na avanturu, istraživanje i rekreaciju tijekom cijele godine. Gosti Rapca nikako ne smiju propustiti posjet nedalekom Labinu, gradiću povijesnih znamenitosti. Južno od lučkog svjetionika postoje murinzi za jahte, struja i voda. Mogućnost sidrenja u uvali na brojnim plutačama je ograničena jer ih najčešće koriste gosti kampa i hotela. Dno je mjestimice nepovoljno za sidrenje. Dubina mora kod rive s dizalicom za brodice kod kampa iznosi najviše oko 1,5 m.

 

Preuzmite dokument:

  Preporucena-ruta-03   (161.26 KB)
 
  Rute za jedrenje - Sve