• {tekst1}
 • {tekst1}
 • {tekst1}
 • {tekst1}
 • {tekst1}
 

Preporučena ruta 2

Preporučena ruta 2
 1. Punat – Supetarska draga
 2. Supetarska draga– Punta Križa (otok Cres) –18 sati most za Mali Lošinj
 3. Mali Lošinj (kupanje/uvala Krivica) – Ilovik
 4. Ilovik – Premuda-Silba/spavanje
 5. Silba – Olib – Novalja
 6. Novalja – Lun (masline) – Rab
 7. Rab – Punat
 

Punat – otok Krk

Punat je smješten na jugozapadnom djelu otoka Krka u jednoj od najzaštićenijih uvala Jadrana.

Ponuda Punta i otoka Krk je raznolika - prekrasne plaže (osobito između Punta i Stare Baške), obilje vegetacije, gastronomska ponuda, brojne aktivnosti poput skijanja na vodi, surfanja, vožnje padobranom, tobogana, vožnje skuterima...

Marina Punat je jedna od najvećih i najstarijih marina u Hrvatskoj. Smještena je u zaštićenoj uvali, zaštićena od vjetrova te je kao takva idealna polazišna točka za sve avanturiste.  Marina raspolaže sa 800 vezova u moru kvalitete na 11 stupova za plovila do 45 m duljine kao i sve usluge održavanja motora i trupa.


Supetarska Draga (otok Rab)

Jedno od najstarijih naselja na otoku Rabu sa posebno bogatom pomorskom tradicijom, okružen obližnjim otočićima prepunih pješčanih i šljunčanih plaža, dobrim restoranima, tradicionalnim proizvodima i mogućnošću smještaja na kopnu ili na moru. Dopuštena brzina u luci je do 6 čvora. Postoje vezovi na moliću restorana Belvedere na dubini 0.7 – 2.5 m.

U ACI Marini Supetarska Draga možemo doživjeti izravan kontakt s prirodom u malom ribarskom mjestu. ACI Marina Supetarska Draga je otvorena tijekom cijele godine, ima 344 veza u moru i 53 na kopnu. Pored svih potrebnih usluga, ACI Marina je poznata po izvrsnom restoranu, recepciji s mjenjačnicom, trgovini u neposrednoj blizini marine, praonici, sanitarnom čvoru, održavanju i servisu, 10 t kapaciteta dizalica i parkiralište. Marina raspolaže WLAN internet sustavom, a najbliža benzinska postaja je pored ACI Marine Rab (11 Nm).

Punta Križa

Punta Križa je krajolik savršenog mira. Mjesto Punta Križa nalazi se na jugu otoka Cresa, nedaleko njegove najjužnije točke. Predio Punta Križa obuhvaća oko 15 km² najjužnijeg dijela otoka Cresa, južno od Osora, točnije od vrha Vela straža.

Zapadno od Punta Križe je otok Lošinj preko 5 km širokog lošinjskog kanala. S južne strane su brojne plićine koje se skupno nazivaju Plitvac Palacol te otočići Oruda i Palacol. Na istoku je zaljev Kvarnerić i otočić Trstenik udaljen od Punta Križe oko 3 Nm, a na najbližoj točki malo preko 2 Nm. Preko Kvarnerića dalje na istoku je Pag, a na sjeveroistoku Rab. Sjeverno je Punta Križi najbliže susjedno naselje Osor. Obala uvale je obrasla gustom makijom. Najbolje je sidriti se u uvali Kolorat. Uvalica Vrč i njena unutrašnjost je puna pješčanih naslaga. Ispred molića na dubini od 1,5 m nalazi se promijenjivi pješčani prud na koji se lako može nasukati.


Mali Lošinj

Mali Lošinj je grad u Hrvatskoj smješten na južnoj strani otoka Lošinja. Mali Lošinj najveće je naselje na otoku i najveće naselje na svim jadranskim otocima te broji oko 6000 stanovnika. Mali Lošinj je priobalno naselje, smješteno u dnu uvale, točnije luke Mali Lošinj. Okrenut je moru sa sjeverozapadne strane. Za nautički turizam vrlo važna luka jer je smještena na plovnom putu između Istre i Dalmacije. Širenjem, na sjeveroistoku je Mali Lošinj izašao na istočnu stranu otoka, na lučicu Sv. Martin i uvalu Baldarka. Na sjeverozapadnom dijelu se mjesto proširilo na sjeverozapadni "krak" otoka, sve do uvale i kanala Privlaka. Na zapadu se proširio do zapadne obale otoka sve do rta Madona i uvale Čikat. Na istoku se nalazi mjesto Veli Lošinj, do kojega vodi cesta uz koju je neprekinut niz kuća. Gradska luka je ljeti često prepuna. Na pontonima i rivama sjeverno i južno od njih, većinom se nalaze murinzi te priključci za struju i vodu. Na istočnoj rivi u pravilu se nalaze ribarski brodovi i kada ih nema, može se pristati na kraće vrijeme. U luci postoje brojni kafići i restorani. Od listopada do svibnja u gradskoj luci je najčešće na raspolaganju jedan mostić. Marina Mali Lošinj broji oko 150 vezova u moru i 100 na kopnu, ima 50 tonski travellift, 31 tonsku dizalicu, radionicu i prodavaonicu. U blizini je također veliko brodogradilište sa plutajućim dokom.


Most – prolaz

Prolaz je širok 10 metara a dubina pri niskom vodostaju  iznosi 1,2 m. Prolaziti samo kada je mirno more. Pokretni most se otvara svaki dan u 9 i 18 h osim za jače bure kada je more jako valovito pa je kroz prolaz, ukoliko se most i otvori, opasno ili nemoguće proći. Prednost prolaza imaju plovila sa sjevrne strane koja izlaze iz luke

Uvala Krivica (Lošinj)

Jedna od najljepših lošinjskih uvala, gdje ćete odmah primjetiti prekrasnu tirkiznu boju mora, kao odsjaj morskog pijeska i zelenila borove šume. Uvala Krivica zaštićena je od svih vjetrova, stoga ju posjećuju brojni nautičari. Do uvale Krivice najlakše je doći morskim putem s brodicom. Na sjevernom dijelu istočne obale na posebnim držačima vise vreče za otpad. Prilikom sidrenja privezati se za neko drvo ili kamen na obali. Za vrijeme jakog juga nema sigurne zaštite.


Ilovik ( otok Ilovik)

Otok Ilovik je omiljena destinacija nutičara. Mjesto broji oko 100 stanovnika i najjužniji je od naseljenih otoka lošinjskog arhipelaga. Ilovik ima restorane, dućan, pekarnu, slastičarnu i poštu a voda se uzima iz jedne cisterne ispred crkve. Položaj Ilovika je idealan. Smješten je u malom zaljevu i sa sjevera je zaštićen nenaseljenim otočićem sv. Petar. Posebnost otočića sv. Petar je u tome što se tamo nalazi groblje gdje stanovnici Ilovika svoje najmilije otpraćuju na vječni počinak. Obala je lako dostupna i sa svih strana se nalaze brojne uvale. Najveća uvala sa pješčanom plažom je Paržine na jugoistočnoj strani otoka. Tu se nalazi dobro zaštićen kanal, dug 2,5 km i širok 300 m koji se nalazi između dva otoka te služi kao luka za domaće ribare, kao i za brojne nautičare koji ovdje dolaze uživati u iskonskoj prirodi. S njegove južne strane je nekoliko vezova s murinzima. Drugi vezovi s murinzima, nadovezuju se južno gdje je dubina mora 1-2 m i sjeverno od glavnog mola na ulazu u jednu lučicu. Akvatorij je zaštićen od svih vjetrova, osim donekle s juga (jugo), a može pružiti sigurno utočište za jahte i manje brodove. Kada puše jugo u cijelom kanalu i na sjevernoj strani mora, more je uzburkano. Postoji otprilike 100 priveznih plutača za jahte. Od plutača do luke i natrag sve do ponoći postoji stalan prijevoz po cijeni od 10,00 kn po osobi a poziv se upućuje putem UKW kanala 7 ili mahanjem. Zbog otočkog parobroda je zabrana sidrenja u području mola i plovnog puta sjeverno od njega.

Zanimljivo da danas tri puta više Ilovčana živi u SAD-u nego na otoku

Premuda

Premuda je otok u hrvatskom dijelu Jadranskog mora i pripada zadarskom otočju. Otok Premuda dug je 9 km i do 1 km širok a zauzima površinu od oko 9,2 km². Nalazi se jugo-zapadno od otoka Silbe i sjeverozapadno od otoka Škarde, te je najzapadniji otok koji pripada zadarskim otocima. Premuda ima dvije luke, na sjevernoj strani otoka u uvali Loža, koja je do izgradnje trajektnog pristaništa Krijal bila glavna luka za prihvat brodske veze, dok se sad koristi samo povremeno za pristajanje brodske veze u slučaju jakog vjetra iz južnog ili zapadnog smjera. Na južnoj strani otoka smještena je na predjelu Krijal stara ribarska luka, sagrađena još za vrijeme Austrougarske u obliku potkove, te se koristila za privez lokalnih ribarskih brodova i nautičara tijekom ljeta. Južno od luke Krijal tijekom ljetnih mjeseci nalazi se također nautičko sidrište sa otprilike 40 bova. Za sidrenje nautičara također je popularna uvala Premuda koja se nalazi približno 1 Nm južno od luke Krijal.

Premuda je također atraktivna destinacija i roniocima. U blizini Premude postoje brojne atraktivne lokacije za ronjenje kao što je popularna "katedrala" sustav špilja, koja očarava svojom ljepotom. Olupina broda Szent István je dostupna samo najiskusnijim roniocima.


Silba - Silba (otok Silba)

Silba je jedinstven otok po mnogo čemu. Ima oblik broja osam te se nalazi između otoka Oliba i Premude. Ima oko 600 stanovnika i zanimljivu povijest. Nema automobila i motocikala na otoku, a bicikle ćete vrlo rijetko vidjeti. Mir i tišina vladaju otokom koji s netaknutom prirodom dovodi do  potpunog opuštanja.

Otok Silba nudi idealan zaklon od bure i juga u ovom dijelu Jadrana. Ima dvije luke. U jugozapadnom dijelu Silbe, uvala Sveti Ante je nenastanjena i ljeti ima oko 40 plutača te nudi zaštitu od bure. Zabranjeno je sidrenje u cijeloj luci. Bit ćete zaštićeni od juga ukoliko pristanete na mul ispred mjesta Silba. Osim vezova, također je moguće usidriti u uvali Papranica i ispred luke gata. 

Olib

Olib je otok koji se nalazi između otoka Paga na istoku, od kojeg ga dijeli Pohlipski kanal, i Silbe na zapadu, od koje ga dijeli Olipski kanal. Bliži od Paga su mu otoci Maun i Škrda. Sjeverno je Kvarnerić, a južno Virsko more te otoci Ist i Molat. Vir, na jugoistoku, je udaljeniji. Broji oko 140 stanovnika. Otok Olib najčešće posjećuju nautičari pretežno zbog njegovih uvala i pješćanih plaža. U glavnoj uvali i na sjevernoj i južnoj strani mola je nekoliko muringa sa strujom i vodom. Sjeverno i južno od luke ljeti se nalaze brojne privezne plutače.

Na otoku također postoji i uvala sa vrlo plitkim izlazom Južna Slatina. Prilikom uplovljavanja trebalo bi paziti na dubinu mora. Ne spuštati sidro na dno obraslo algama.


Novalja (otok Pag)

Grad Novalja smješten je u blagom zaljevu sjevernozapadnog dijela otoka Paga. Idealan zemljopisni smještaj na važnim kopnenim i pomorskim putevima od sjevernog prema južnom Jadranu omogućuje joj odličnu prometnu povezanost s kopnom. Novalja je nezaobilazna luka mnogih nautičara koji ovdje mogu uz ostalo, uzeti gorivo za svoja plovila. Novalja ima otprilike 2500 stanovnika. Na rivi u luci navečer pa sve do sljedećeg jutra  privezan je katamaran. Na bočnim djelovima rive najčešće su privezani ribarski brodovi a u uvali su usidrene brodice. Za goste su slobodne privezne plutače. U luci se također nalazi dizalica. Novalja (Zrće) je poznata po ludim zabavama koje traju 24 sata dnevno i omiljeno je mjesto za održavanje raznih partija. Obavezno posjetiti ukoliko ste željni lude zabave do dugo u noć. Iz Novalje do plaže Zrće vozi vlakić više puta na dan.

Lun

Lun je naselje na sjeverozapadnom dijelu otoka Paga južno od rta Lun, na zaravni oko 1,5 kilometar iznad lučice Tovarnele. Zbog svojeg položaja (ispod Raba) je zaklonjen od bure pa je vegetacija na ovom dijelu otoka mnogo bujnija, sa tisućljetnim maslinama i šumom crnike. Obala je na ovom dijelu otoka razvedena sa brojnim uvalama, dno je pjeskovito i muljevito. Nautičarima preporučamo sidrenje u Tovarnelama ili Jakišnici za vrijeme bure. Uvala Tovarnele ima mol oblika slovo L i ljeti se po danu često zateknu izletnički brodovi. U uvali Jakišnica u srednjem dijelu treba paziti na dubinu mora jer sa dna strši predmet u obliku stošca. Iako je gotovo sa svih strana okružen morem, sam Lun se nalazi na uzvisini oko 300 metara zračne linije od mora. Najbliže su mu uvale Furnje i Veli Rakovac u Paškom kanalu te Njivina, Budunalva i Krušvina u Kvarneriću. Lun je najpoznatiji po maslinicima koji ga okružuju. U njima rastu masline nadprosječnih veličina, starosti po nekoliko stotina godina. To su dijelom divlje masline koje su 1963. g. zaštićene kao botanički rezervat (npr. Lunski maslinik).


Rab – otok Rab

Stari grad Rab je glavni grad na otoku istog imena, koji je jedan od najsunčanijih mjesta u Europi. Grad ima otprilike 3000 stanovnika. Nalazi se u Kvarnerskom zaljevu između otoka Krka i Paga. U ljetno doba svakako bi bilo dobro posjetiti čuvenu manifestaciju pod nazivom „Rapska fjera“ koja traje 3 dana i predstavlja prikaz  srednjovjekovnog načina života uz bogatu gastronomsku ponudu te viteške igre.

Velebitski kanal dijeli Rab od kopna. Najbliži dio otoka s kopnom je njegov jugoistočni rt na 1.800 metara. Ulaz u luku je označen crvenim svjetionikom na rtu Sv. Ante i zelenim svjetionikom na otočiću Tunera. Zbog pličine u blizini otočića Tunera treba se držati crvenog svjetionika. ACI Marina Rab smještena je unutar rapske luke i ima 140 vezova. Marina je zaštićena lukobranom, čiji je vrh obilježen zelenim svjetionikom. Maksimalna brzina u kanalu je 3 čvora za sva plovila. Zapadni krajevi gatova marine su osvijetljeni. Bura udara iz pravaca između sjeverozapada i sjeveroistoka pa vodostaj zna pasti 1 m. Na sjevernom dijelu gradskog pristaništa ima nekoliko priveznih plutača, postoji radionica za popravak motora, dizalica i navoz te benzinska crpka. Tijekom jakog juga nije preporučljivo ostati u gradskoj luci. Uvala Sv. Fumija koja se nalazi ispred rapske luke pruža zaštitu kad puše jugo ali ne i kod bure. 

 

Preuzmite dokument:

  Preporucena-ruta-02   (701.72 KB)
 
  Rute za jedrenje - Sve